Is the menstruation cup safe to use?
Blog Ökovor

Je menstrualna skodelica varna za uporabo?

Začnimo na začetku ... Je menstrualna skodelica tako nova, kot mislimo?

Sploh ne, ni tako nov izdelek, kot si morda mislite. Pravzaprav obstaja od začetka 20. stoletja.

Ali je menstrualna skodelica res varna?

Menstrualna skodelica je vrsta majhne posode, ki se vstavi v nožnico za zbiranje menstrualne krvi. Metaanaliza, objavljena v The Lancet avgusta 2019, je pokazala, da je menstrualna skodelica varna alternativa.
                                                                                                                                       

Ali lahko razvijem sindrom toksičnega šoka, če ga uporabljam?

Najprej, ne zganjajmo nepotrebnega alarma. Sindrom toksičnega šoka (TSS) je bil opisan pri ženskah, ki uporabljajo tampone, in pri ženskah, ki uporabljajo menstrualne skodelice. Vendar ni razloga za paniko, saj je to izjemno redko.

In kaj sploh je TSS ali sindrom toksičnega šoka?

Sindrom toksičnega šoka je resna bolezen, ki jo povzročajo toksini, ki jih sproščajo bakterije Staphylococcus aureus ali Streptococcus pyogenes.
Staphylococcus aureus običajno najdemo na koži in sluznicah ljudi brez povzročanja težav ali včasih povzroči manjše kožne okužbe, ki niso resne. Včasih pa vendar lahko povzročijo življenjsko nevarne težave, če vstopijo v krvni obtok in poškodujejo organe.
Streptococcus pyogenes je patogena klica, ki pogosto povzroča blage okužbe, kot je faringotonzilitis. Tako kot Staphylococcus aureus lahko povzroči tudi druge resne in smrtno nevarne okužbe.

Kako pride do okužbe?

Okužba s temi bakterijami se lahko pojavi pri moških in ženskah skozi kožo (rane, opekline ali operacije), nožnico ali grlo. Vendar večina izpostavljenih posameznikov ne razvije sindroma toksičnega šoka, zelo resnega stanja, ki ga povzročajo toksini, ki jih sproščajo te bakterije.


Kaj pa menstrualna skodelica?

Razlaga za pojav sindroma toksičnega šoka kot posledice uporabe tamponov in skodelic je da nakopičena menstrualna kri spodbuja prekomerno rast teh bakterij, ki lahko vstopijo v krvni obtok skozi vaginalno sluznico in sprostijo toksine, ki so odgovorni za to zelo resno stanje.

Dandanes je priporočljivo pogosto menjati tampone in paziti na pravilno higieno skodelice, da se izognete tveganju čezmernega razraščanja teh bakterij v nakopičeni menstrualni krvi.

I upamo, da je bila ta objava koristna in veselimo se, da vas bomo kmalu pozdravili z novo vsebino! Spremljate nas lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

Naslednji
Kako si čistite menstrualne spodnjice?

Pusti komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen.