What is the relationship between menstruation and candidiasis?
Blog Ökovor

Kakšna je povezava med menstruacijo in kandidiazo?

Če med dnevi menstruacije opazite spremembe na svoji točki G, ki povzročajo srbenje, bolečino in druge neprijetne občutke, značilne za vaginalno okužbo, naj vas ne skrbi.... Veliko žensk je šlo skozi to situacijo! Najpomembneje je, da se v takih primerih mirno pogovorite, se informirate in takoj zdravite.


Toda zakaj je kandidoza povezana z menstruacijo?

Menstrualni cikel je povezan z več psihološkimi in fizičnimi dejavniki, s katerimi se srečujejo ženske. To je zato, ker se imunost našega telesa med predmenstrualnim obdobjem sooča z različnimi hormonskimi nihanji, zaradi česar smo bolj dovzetni za situacije, kot je pojav vaginalnih okužb.

Med menstrualnim ciklom estrogen in progesteron ravni se povečajo, s tem pa tudi možnost vaginalnih infekcij, saj zaradi izločanja celičnih ostankov in nastajanja lusk endometrija pH postane neuravnotežen, temperatura in vlaga v nožnici pa ustvarjata idealno okolje za razvoj glivic, kot je Candida Albicans.


Nasveti za zmanjšanje tveganja kandidiaze

Menstruacija je lahko eden od odločilnih dejavnikov za pojav kandidiaze pri mnogih ženskah. Zato je pomembno upoštevati nekaj nasvetov, ki nam bodo pomagali zmanjšati verjetnost takšne okužbe.

Nasvet št. 1 – Meditacija:

Da bi zmanjšali psihološko nelagodje, je priporočljivo meditirati pred, med in po obdobju, da bi našli duševni mir ter telesno in čustveno stabilnost.

Nasvet št. 2 - Intimna higiena:

Poleg psiholoških dejavnikov si mnoge ženske med menstruacijo želijo biti povsem sveže in čiste. Zato smo včasih mislili, da je uporaba mila dobra ideja, a v resnici lahko to privede do disregulacije vaginalnega pH, kar poveča možnost glivic in okužb.

Najbolje je, da opustite klistir in obdržite vaša higienska rutina druge dni v mesecu!

 

Nasvet št. 3 - Uporabljajte higienske vložke ali tampone:

Če ste nagnjeni k vaginalnim okužbam, se izogibajte dolgotrajni uporabi tamponov in plastičnih vložkov za enkratno uporabo, saj se povečata temperatura in vlaga, kar vodi do rasti bakterij in glivic.

V teh primerih lahko uporabite izdelke iz naravnih tkanin, ki so primerni za uporabo v kopalnici.

Glede na vaše telo in priporočila zdravnika lahko uporabite tudi druge metode.

Ne pozabite, da je zelo pomembno poznati svoje telo, da lahko prepoznate, kdaj je nekaj narobe. Pomembno je, da vam ginekolog svetuje, kaj bi lahko bila najboljša možnost za zdravljenje soorja.

Ne bojmo se govoriti o vaginalnih okužbah – zdravimo glivične okužbe brez sramu in pomagajmo drug drugemu doseči optimalno intimno zdravje!

Prejšnji
Nega kože med menstruacijo
Naslednji
Why switch to menstrual panties?

Pusti komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen.