Skin care during menstruation
Blog Ökovor

Nega kože med menstruacijo

Ste že kdaj opazili, da tik pred menstruacijo postane vaša koža nekoliko bolj mastna in se pojavijo grozljive "menstrualne akne", akne, ki se pojavijo na vaši bradi ali čeljusti? Ali da je vaša koža na otip super mehka in navlažena ter potem nekoliko svetlejša? Ali ste vedeli, da imata vaša prehrana in menstrualni cikel ZELO POMEMBNO vlogo pri izgledu in počutju vaše kože?

Dolžina menstrualnega cikla je pri vsaki osebi drugačna, prav tako tudi trajanje posamezne faze. Vodite dnevnik ali uporabite aplikacijo za sledenje menstruaciji in zabeležite, kako se vaša koža med menstruacijo spreminja – od mastne do suhe v samo nekaj dneh. Tako lahko najdete najbolj uravnoteženo rutino nege kože, ki bo ustrezala vašim hormonskim spremembam.

Tu je nekaj nasvetov, kako uravnovesiti nego kože s hormonskimi spremembami.

1. faza: Folikularna faza

Trajanje: 7-10 dni

Folikularna faza se začne po koncu menstruacije. Folikli v jajčnikih se pripravljajo na sproščanje novega jajčeca. Estrogen se začne dvigovati, da se odebeli sluznica maternice, da se pozneje prilagodi jajčecu.

V folikularni fazi je vaša koža na vrhuncu in vaš obraz je sijoč ✨. Ko se raven estrogena poveča, se koža odebeli, pore postanejo manjše in proizvodnja kolagena se poveča.

Povečajte svoj sijaj s pilingom vsak drugi dan, da odstranite odmrle kožne celice.

Faza 2: Faza ovulacije

Trajanje: 3-4 dni

Ovulacijska faza je čas, ko jajčniki sprostijo jajčece v maternico (tj. ko ovulirate). V času ovulacije ostane raven estrogena povišana in telo začne proizvajati luteinizirajoči hormon, ki lahko naredi kožo bolj mastno in povzroči madeže.


V tem času se izogibajte pretiranemu nanosu ličil in vlažilne kreme ter izberite nežno, nekomedogeno čistilo.

Prav tako poskusite vključiti suho ščetkanje v svojo dnevno rutino, da boste svojim bezgavkam pomagali uravnotežiti nenadno povečanje estrogena. Uporaba čistilne maske je tudi odličen način za čiščenje por.

Faza 3: Lutealna faza

Trajanje: 10-14 dni

Ključ do nege kože v tej fazi je, da ostanete hidrirani in povečate vnos vode in antioksidantov v vaši prehrani. Nadaljujte z režimom nege kože od faze ovulacije in če opazite te neprijetne simptome, poskusite preiti na čistilo s salicilno kislino za nego kože pred obdobjem. Vaša koža je med menstruacijo bolj občutljiva, zato jo nanesite s hranilno vlažilno kremo ali vlažilno in pomirjujočo masko, da jo ohranite navlaženo.

Faza 4: Faza menstruacije

Trajanje: 3-7 dni

Prišel je dan: Tvoja menstruacija je tu! Raven progesterona hitro pade in raven estrogena je nizka.

V prvih dneh menstruacije je vaša koža še nekoliko bolj občutljiva kot običajno in mozolji se lahko še vedno pojavijo. Zaradi tega bo vaša koža še naprej mastna, suha, pusta, lisasta in neenakomerna. Vzdržujte pH vašega intimnega predela z naravnimi izdelki, kot je menstrualna čistila.Na začetku menstruacije nadaljujte z uporabo čistila s salicilno kislino. kislina za boj proti aknam med menstrualnim ciklom. Protivnetne in antioksidativne maske so odlične tudi za to, da koži dajo dodatno spodbudo, ki jo potrebuje.

Prejšnji
Kaj morate vedeti o našem menstrualnem perilu
Naslednji
Kakšna je povezava med menstruacijo in kandidiazo?

Pusti komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen.